Kvinnomord i Mexiko: Ett ansikte, rättvisa och hopp åt offren för kvinnomord i floden el Rio de los Remedios

I Mexiko sker ungefär sex kvinnomord varje dag. Under endast två år, mellan 2012 och 2013 mördades 3892 kvinnor, endast 24 procent av dessa fall undersöktes och endast 1,6 procent har lett till domar, enligt en rapport från National Citizen Femicide Observatory.

Kvinnomord i delstaten Mexiko

Ecatepec
Ecatepec, delstaten Mexiko, en del av tätorten Mexico City. Ecatepec, är en av de största och mest befolkade kommunerna i Mexiko, och även den mest våldsamma.
Foto: den 1 mars 2015 Ecatepec
Källa: http://www.elfinanciero.com.mx/nacional/ecatepec-mas-violento-que-matamoros-y-ciudad-juarez.html

Mexiko är namnet på en av de 31 delstaterna i landet Mexiko. Delstaten täcker i huvudsak området norr och väster om landets huvudstad Mexico City som är federalt distrikt (Distrito Federal). Delstaten Mexiko är landets folkrikaste och mest tätbefolkade delstat. Administrativ huvudort är Toluca.

Ordet ”feminicidio” blev först känt i folkmun under 90-talet, med den explosiva andelen försvinnanden och mord på kvinnor i gränsstaden Ciudad Juárez. Men i själva verket har fler kvinnor dödats i delstaten Mexiko. Antalet kvinnomord i delstaten Mexiko fördubblades från 2005 till 2011, då den nuvarande presidenten Enrique Peña Nieto, var guvernör i delstaten.

Enligt National Citizen Femicide Observatory mördades 1767 kvinnor mellan 2005 och 2013 i delstaten Mexico och ytterligare 1500 försvann, många av dem ungdomar mellan 15 och 17 år.

Río de los Remedios, floden av gottgörelse är en av de få strömmande vattendrag som återstår i Mexiko City. Floden rinner igenom både Mexiko City och delstaten Mexiko. Floden är full med sopor och skräp och är mycket förorenad av avloppsvatten från bostadsområden och industriområden. Floden innehåller en hög koncentration av skadliga ämnen såsom tungmetaller, lösningsmedel, syror, fetter och oljor. Såsom det inte var nog, så har även floden blivit en dumpningsplats för mördade kvinnor.

Politisk performance: Kvinnomord i floden Río de los Remedios, ansikten, namn och rättvisa

Politisk performance: Kvinnomord i floden Río de los Remedios, ansikten, namn och rättvisa

Ecatepec delstaten Mexiko den 10 oktober 2015

Vi är här för att ge ett ansikte åt de mördade kvinnorna som är kastade på denna plats; här i floden Rio de los Remedios som har fungerat som en vattengrav, här i utkanten av storstaden, här i delstaten Mexiko, platsen där brottsligheten är en del av det dagliga livet, där kvinnor kan mördas och försvinna eftersom det finns straffrihet och korruption.

Vi kräver rättvisa för de kvinnor som de upphävde rätten till ett ansikte, ett liv och lycka, de som de förmörknade vägen för, stängde igen munnen på och kastade i djupet av det kriminella kvinnohatet.

Vi är här för att begära ett förtydligande och insyn angående de kroppar som har kastats på denna plats och som dök upp under muddring av floden oktober 2014, beställd av en domare efter upptäckten av 40 till 42 människokroppar blev känt inför allmänheten via lokal medieinformation, dessutom lämnade polisen sådan information till åklagarmyndigheten, polisen informerade familjemedlemmar till en ung saknad tjej om sammanlagt 40 upptagna kroppar under muddring av floden.

Vilka är dessa kroppar, vad heter de, varför har de gått ostraffade?
Vi kräver rättssäkerhet och rättvisa för dessa människor!

Vi är också här för att genom vår närvaro uppmärksamma de kvinnliga offren som utsatts för kvinnomord som begåtts av Erick San Juan Palafox alias Mili, en före detta millitär som med Ricardo Gordillo Hernández “el pirañas” (pirayan), Francisco Antonio Matadamas Lopez, ”matadamas” (dammördaren), Daniel Alejandro Jaramillo ”el gato” (katten) som agerat för att skydda vissa poliser som bildade ett kriminellt gäng som kallades “el cartel de los sapos” (paddkartellen) som ägnade sig åt att sälja droger, kidnapping, engagera unga flickor mellan 14 och 15 år i högstadiet (som användes för att sälja droger), sexuellt våld av kvinnor, kvinnohandel och mord på kvinnor runt om i Tecamac och Ecatepec i delstaten Mexiko. Försvarsadvokaten till en av medlemmarna erkände att han blockerade information om den fruktansvärda historien om detta gäng av kvinnomördare och kidnappare av unga kvinnor. Han har dessutom anfört att muddring av Rio de los Remedios besvarades först efter att domstolen (tingsrätten 3 i distrikt Zinacantepec) beordrade justitiekanslern i delstaten Mexico. En order som utfärdades efter de inblandade erkänt att det var i Rio de los Remedios som de kastade de flesta män och kvinnor som hade blivit mördade.

”Milli” har erkänt att han har dödat Bianca Barron. Och han anklagas för att ha dödat 16 andra kvinnor. I fallet med Mili-gänget och i enlighet med undersökningar i lokala medier som gjorts av ”Red Denuncia Feminicidios Estado de México” om kvinnomord begångna av Mili och hans gäng så pekas de ut för kvinnomorden på den unge Bianca Barron Cedillo 14 år, Abril Caldino Selene Rodriguez 15 år och försvinnandet av Yenifer, Joselin Robles Sanchez och Arisbeth Sánchez.

I andra anteckningar enligt uttalanden från Carlos Mata, advokat för ”el gato”, pekades Mili och hans gäng ut som ansvariga för morden på de unga kvinnorna Alyn, Ana Karen, Vianey och mannen Gaby Chiñas.

I uttalanden om påstådda kvinnomord som utfördes separat medgavs mellan 40 och 60 personer mördade, mestadels kvinnor.

Hur många och vilka är dessa kvinnors namn och ansikte?
Vilka är dessa andra kvinnor?

Hur många kvinnor har i själva verket kastas på denna plats, som har blivit en naturlig grav, i förlängningen av våld mot kvinnor, här på gränsen intill den stora metropolen. Vilka är deras ansikten är? Vilka är deras namn?

Så vi är här för att begära ett förtydligande i denna fråga, vi har rätten såsom samhällsmedborgare och som kvinnor. Rättvisa åt dem, vi ger indignerat ljus från våra kroppar!

Vi är här för att ge ett ansikte och en stark röst åt dem som inte kunde, kvinnor som sveptes in i påsar och kastades i djupet av floden, i djupet av straffrihet, hopplöshet, ångest och död.

Härifrån stiger vi upp och kräver rättvisa, kvinnor är inte skräp, eller föremål som kan användas och kasseras.

Nej till avhumanisering av kvinnor som bor i periferin till den stora staden!

Traemos flores para llenar de luz y colores la oscuridad y lo maloliente de la injusticia que hay en el Estado de México para las mujeres.

Vi har tagit med oss blommor för att fylla mörkret och den illaluktande orättvisan som finns för kvinnor i delstaten Mexiko med ljus och färg.

Vi är här framför denna plats eftersom dessa kvinnor, eftersom de var kvinnor, våldtogs och kastas i svarta påsar, såhär ger vi oss hän åt att ge ett ansikte till dessa kvinnor och frambringa hopp.

Vi är här för att fylla dem med hopp, kvinnornas kroppar som kastades i floden, som Tania Pamela Gardiner Santos och efterfråga rättvisa och förtydligande när det gäller Diana Castaneda känd från sociala nätverk där hennes familj funnit utrymme att kräva rättvisa, och hitta de ansvariga för försvinnandet och mordet på Diana. Rättvisa åt Yenifer Navarro Velazquez hittad i februari 2014 i denna flod.

Vi är här för att ge ljus från våra ansikten till dem som är som oss, så glöm inte, så tappa det inte ur sikte, eftersom de hade drömmar och förhoppningar, på denna dag erbjuder vi blommor och fler blommor.

Vi uppmanar myndigheterna i delstatsregeringen i delstaten Mexiko och den lokala regeringen att informera och om klarhet i kvinnomorden i Rio de los Remedios. Vi begär ingripande av deputerandekammaren och människorättsinstitutioner för att klargöra sådana grymma omänskliga handlingar och händelser mot kvinnor. Förtydligande och rättvisa om kvinnomorden i Rio de los Remedios!

Vi kräver ett rejält ingripande av delstatsregeringen i delstaten Mexiko, Eruviel Avila och att ”alerta género” ska vara en riktig mekanism för att undersöka begångna kvinnomord för myndigheten för och ta fram strategier och budgeterad policy för att möta våld mot kvinnor och inte bara tal eller politiska strategier.

Berättelser om kvinnor vilkas kroppar hittades på denna plats är många, många utan namn, tagna ur vattnet och satta tillbaka i massgravar. Dessa handlingar kan vi inte lämna isolerade eftersom vi inte kan vänja oss vid straffrihet och glömma, kvinnor, vi vill inte ha detta öde. Rättvisa, ansikte, historia, namn och hopp för dem.

Vi kräver rättvisa för de mördade kvinnorna i Rio de los Remedios, kroppsdelar som levereras till familjer till ungdomar som har försvunnit, och det är inte säkert att faktiskt handlar om deras döttrar, såsom fallet med Abril som försvann i maj 2011 i Ojo de Agua, och 2013 två år senare överlämnade den lokala myndigheterna de förmodade resterna av hennes kropp (som fanns i Rio de los Remedios) till hennes mor, sägandes att det var hennes dotter, men hon hade ingen visshet om det verkligen var hennes dotter, eftersom det inte fanns några bevis.

I denna flod där enligt den allmänna åklagarmyndigheten, liket av Mariana Elizabeth Yanez Reyes 17 år gammal dök upp. Hennes anhöriga var inte säkra på att det var hon. De krävde en uppgrävning av kroppen av PGJEM (Justitiekanslern i delstaten Mexico) som utfördes på 22 juni och sedan dess väntar de på bekräftelse från utredningen. Vi kräver rättvisa för Mariana!

Vi är här med våra kroppar för att ge ljus och hopp, vi är här på stranden av den stora staden där rättvisa luktar ruttet vatten.

Rättvisa åt de mördade kvinnorna i Rio de los Remedios!
Rättvisa, ansikte, namn ljus och hopp!
STOPPA KVINNOVÅLDET!
STOPPA KVINNOMORD I STATEN!
STOPPA KVINNOHATET OCH DEN BROTTSLIGA MACHISMEN! STOPPA AVHUMANISERINGEN AV KVINNOR!
STOPPA AVHUMANISERINGEN MOT KVINNOR!
Inte en till, en till, inte ett kvinnomord till!
Red Denuncia Feminicidios Estado de México

“Rostro, justicia y esperanza a las víctimas de los feminicidios en el Rio de los Remedios”

(Ansikte, rättvisa och hopp åt offren för kvinnomord i floden el Rio de los Remedios)

Fotografier: Sonia Carolina, Manuel Amador y Paco Dorado

På stranden till vattengraven, flickor samlas för att kräva rättvisa, det var länge sedan de var små och de har slutat leka och är nu engagerade i kampen.

Tionde nationella feministstämman 2015 i Toluca, delstaten Mexiko

Över tusen feminister marscherade genom gatorna i Toluca krävande “Ni una más, ni una más, ni una asesinada más” (Inte en till, inte en till, inte ett kvinnomord till). De krävde av delstatsregeringen i delstaten Mexiko och den mexikanska regeringen: Inga fler kvinnomord och effektiva åtgärder för erkännande av kvinnors rättigheter. Demonstrationen var benämnd ”För ett liv fritt från våld” och utgjorde en del av verksamheten vid den tionde nationella Feministstämman som samlade kvinnor från 31 mexikanska delstater, grupper, organisationer, allianser och nätverk av feministiska kvinnor över hela landet och från utlandet.

Tionde Nationalla Feministstämman baserad i Toluca, delstaten Mexiko
Vi vill ha alla kvinnorna levande … vi tror inte på deras lagar! ‪#‎NiUnaMenos‬ (Inte en kvinna mindre)

Läs mer om kvinnomord i delstaten Mexiko

Annonser

Publicerat av

Tony Karlsson

Mexikofreak, före detta metallarbetare, omskolad till programmerare, ...

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s