Miljöbrott: Mangroveträsket i Cancún hotat!

Mangroveträsket Malecon Tajamar som ligger vid den mexikanska turistorten Cancún är hotat. Mangroveträsket är mycket viktigt för klimatet, flora och fauna samt för de urinvånarna som lever med naturen.

Mangrove excavation
Mangroveträsket Malecon Tajamar den 12 december 2015.
Fotokälla: https://corporatewatch.org/

Tidigt på lördagsmorgon den 16 januari anlände en konvoj med arbetstagare och ett 50-tal dumprar och bulldozers till Malecon Tajamar för att skövla och fylla igen mangroveträsket med stenar och jord. Detta för att förbereda ett fastighetsprojekt som främjas av fonden för turistutveckling (FONATUR). Platsen var befäst med staket och ett 50-tal kravallpoliser för att stoppa miljöaktivister.

Mangroveväktarna fördömer den brottsliga samverkan mellan borgmästaren i Cancún och FONATUR för att skövla mangroveträsket. Mangroveträsket är det sista lungan i staden. ”Det finns Inget annat ord än ekobrott och vi kommer att bevisa det, vi har bilder, video och allt. Det är ett maktmissbruk.”, säger Katerine Ender Cordova, taleskvinna för gruppen ”Guardians of the Mangrove” i Cancún. En miljöadvokat säger att myndigheterna agerar olagligt och att det inte finns några tillstånd. Advokaten sade även att de kommer att söka stöd hos internationella organ såsom Ramsarkonventionen.

Källa: http://rasainforma.com/noticias/estados/denuncia-complicidad-entre-alcalde-y-fonatur-para-devastar-el-malecon-tajamar-/153585/

Fredliga Protester

Fredliga Protestaer av medborgare som är oroliga för skövling av Mangroveträsket

Hotad mangrove skyddar mot klimateffekter

Dagens Nyheter, 2010-12-10, ”Hotad mangrove skyddar mot klimateffekter”:

De orörda mangroveträsken sträcker sig 18 mil längs Karibiska havets kustlinje. Att nå hit tar flera timmar på en skumpig grusväg genom tät regnskog, som hyser både jaguar, puma och ozelot. Reservatet Sian Ka’an är ett världsarv som kan bli en föregångare i många delar av världen.

Här råder en mäktig tystnad, i skarp kontrast till larmet i turistorten Cancún några mil härifrån. Arkeologiska lämningar visar att det bott människor i Sian Ka’an i åtminstone två tusen år. Det finns fortfarande ett tiotal byar inom reservatets gränser, och skog och fiske förvaltas tillsammans med dem som av hävd har rätt att bruka naturen här.

Angelo Omar, chef för natur­övervakningen i Sian Ka’an, är länken mellan invånarna och staten.

– Vi måste visa att även de som bor i området drar nytta av att det bevaras. Det är viktigt för att lyckas, säger han.

För trycket är stort. Mangroven som tar vid där land blir till öar, som blir till vatten, är ett av de mest hotade ekosystemen. Skogen röjs för att ge plats för hotell. På andra håll är det räkodlingar som konkurrerar ut mangroven.

– Det är ett av de mest påverkade naturtyperna i hela Amerika, säger Pascal Girot, programchef på Internationella naturvårdsunionen (IUCN) i Latinamerika.

Skogen suger upp koldioxid när den växer. Men mangrove är också väldigt viktig för att den skyddar stränderna från att eroderas bort av stormar. Det blir allt viktigare i klimatförändringarnas spår när stormar och orkaner väntas öka i antal och styrka.

I länder med sämre ekonomi än Mexiko kan pengar via ett nytt klimatavtal om skog vara enda förutsättningen för att dessa ska ha råd att bevara områden som Sian Ka’an. I början får länderna hjälp att bygga upp system för att mäta och kontrollera sin skog. Därefter ska länderna få ersättning för den koldioxid skogen suger upp.

Raymundu Tamayo, borgmästare i Punta Allen, reservatets största by, och Casimiso Choc Aguila är maya. De lever på fiske, som de numera själva förvaltar i ett kooperativ. Kunskapen om klimatförändringar har trängt in även här.

– Vi skriker högt, men de rika länderna lyssnar inte på oss, säger Casimiso Choc Aguila.

Länkar

Corporate Watch, ”Ecocide of mangrove swamps bringing catastrophes ashore”:
https://corporatewatch.org/news/2015/dec/12/ecocide-mangrove-swamps-bringing-catastrophes-ashore

Salvemos Manglar Tajamar:
https://www.facebook.com/salvemosmanglartajamar/

Guardianes del Manglar Cancún:
https://www.facebook.com/Guardianes-del-Manglar-Cancún-617985568304922/

Malecon Tajamar Cancun:
https://www.facebook.com/malecontajamar

Sök på Facebook: ‎#MalecónTajamar

Sök på Twitter: ‎#MalecónTajamar

 

Annonser

Publicerat av

Tony Karlsson

Mexikofreak, före detta metallarbetare, omskolad till programmerare, ...

2 reaktioner till “Miljöbrott: Mangroveträsket i Cancún hotat!”

  1. ”In the darkness of the night, as criminals, protection of dozens of grenadiers of the municipal Government of Paul Carrillo and the State police of Roberto Borge, This Saturday morning, dump trucks and heavy machinery entered the grounds of the breakwater Pier and began to remove and fill the mangrove to prepare the construction of the controversial real estate developments sponsored by Fonatur.”
    http://oronegro.mx/2016/01/16/malecon-tajamar-el-ecocidio-de-beto-borge-y-paul-carrillo/?lang=en

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s