Soldiers of Odin: Högerextrema och grovt kriminella patrullerar gatorna

Soldiers of Odin startade i Finland. Foto: Minna Raitavuo
Soldiers of Odin startade i Finland. Foto: Minna Raitavuo

En synnerligen oroande utveckling! Igår på långfredagen sågs Soldiers of Odin patrullera gatorna i Göteborg. Under förra helgen patrullerade de gatorna på flera platser i Dalarna. Det har även tidigare varit känt att gatupatruller har förekommit i Stockholm och i Trelleborg. Enligt tidningen EXPO finns det ett 15-tal facebookgrupper kopplade till olika områden. Soldiers of Odin tillsammans med andra högerextrema organisationer dök även upp på ”Folkets demonstration” i Stockholm förra helgen. Och nazister har även agerat som ”trygghetsvärdar” på ett badhus i Kungälv och anordnat soppkök till hemlösa.

Extremhögern har en inneboende dröm om pöbelrättskipning. Rättsapparaten upplevs och beskrivs som korrupt av politisk korrekthet och lagarna anses stiftade av folkförrädiska politiker. Med det perspektivet är medborgargardet inte bara en nödvändighet. Det är en del i den revolution som de mest extrema grupperna drömmer om.

Expos granskning visar att det även i Sverige finns starka kopplingar mellan Soldiers of Odin och den högerextrema miljön. Expo har kunnat identifiera 15 av det 20-tal aktivister som patrullerade i Stockholm i förra helgen. Fem av aktivisterna som patrullerade uttrycker i sociala medier sympati för nazistiska och fascistiska organisationer. Ytterligare tre uttrycker sympati för material kopplat till vit makt-miljön/rasideolodiska miljön. Mikael Johansson, som är ledare för hela Soldiers of Odin i Sverige och även för Stockholmsgruppen, har en bakgrund i Nationaldemokraterna där han var medlem år 2010.

En majoritet av de svenska aktivister som Expo identifierat har även dömts för grova brott. Av de 15 aktivisterna i Stockholm är 8 dömda för en rad brott. Misshandel, narkotika och grova rattfyllor återkommer, men även hemfridsbrott, vapenbrott och besöksförbud efter kvinnomisshandel återfinns bland domarna.

I helgen gick flera av medlemmarna ut och patrullerade på gator i Borlänge, Säter och Hedemora.

Medborgargardet Soldiers of Odin har nu etablerat sig i Göteborg. Under långfredagen sågs flera personer som har tröjor med gardets emblem patrullera i centrala Göteborg.

I flera sociala medier går nu rykten om att Soldiers of Odin ska ut och marschera i helgen i Örebro.

I en stängd grupp på Facebook poserar några ledare med nazihälsningar, vapen och emblem för naziorganisationen SS, skriver Yle. En bild på ett mörkhyat barn i en hink kommenteras med ”Ett ämbar med skit”. De påstår sig vilja förhindra brott, men en rad ledare är dömda för flera fall av misshandel, knarkbrott, dopingbrott, vapenbrott, grovt rattfylleri med mera.
Stödgruppen för Soldiers of Odin Sweden på Facebook innehåller 5 600 svenskar, och det finns fler grupper. Mer än 6 000 svenskar ger helt öppet, med namn, bild, yrke och bostadsort, sitt stöd till en heilande vitmaktsekt.

Annonser

Publicerat av

Tony Karlsson

Mexikofreak, före detta metallarbetare, omskolad till programmerare, ...

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s