Soldiers of Odin utökar sin versamhet

Bild: TT Soldiers of Odin
Bild: TT Soldiers of Odin

Oron sprider sig i landet över att det rasistiska medborgargardet är på gång att börja att patrullera gatorna på flera orter i Sverige såsom i Örebro, Norrköping, Linköping, Eskilstuna, Strängnäs, Uppsala och Borås. Detta har föranlett nätverket Tillsammans för Uppsala som ingår i Tillsammansskapet att skriva ett öppet brev till Uppsalapolisen.

Tidtagare har de patrullerat gatorna i Stockholm, Trelleborg, Göteborg, Skivarp och på flera platser i Dalarna.

Medborgargardet Soldiers of Odin har starka kopplingar till nazism och främlingsfientliga grupper:
– Det är grundat av en finsk nazist som inte hymlar med det, säger Jonathan Leman vid stiftelsen Expo.

Den invandrarfientliga gruppen Soldiers of Odin odlar rasistisk och våldsbejakande retorik i sin interna kommunikation, visar Yle Uutisets granskning.

Soldiers of Odin har ett offentligt Facebookkonto där föreningen avvisar påståenden om att den skulle vara rasistisk eller nazistisk.

I den slutna Facebookgruppen SOO Päällystö (SOO Befäl – SOO är en förkortning av Soldiers of Odin) förekommer dock rasistiska och våldsbejakande inlägg.

Yle Uutiset har kunnat ta del av inläggen i gruppen.

Nidbilder och vapen

En medlem har postat en bild på ett mörkhyat barn i en hink med kommentaren ”Ett ämbar med skit”.

En annan medlem har lagt upp en nidbild på Koranen med en hög bacon och avföring på.

På en del bilder poserar män med gevär. Andra visar upp patroner och eggvapen eller poserar med nazisthälsning. På en bild visas en Soldiers of Odin-sammankomst i en lokal som bland annat pryds av emblemet för det nazistiska SS (Schutzstaffel, ”Skyddsgrupp”).

De kallar sig löjligt nog Soldiers of Odin, Odens soldater, och är ett medborgargarde som påstår sig vilja skydda kvinnor och barn.
Går man djupare hittar man kriminalitet och nazisthälsningar – och tusentals svenskar som ger sitt stöd.

Skivarp

Vid 21-tiden på onsdagen förra veckan stannade flera bilar till i Skivarp. Ut klev bortåt ett tiotal mörkklädda män med identiska jackor prydda med den nystartade organisationen Soldiers of Odins emblem. Med sig hade de även en schäferhund.
Enligt flera vittnesuppgifter gick de sedan från centrala Skivarp till det HVB-hem som vid två tillfällen i år har blivit föremål för främlingsfientliga handlingar, vilket Skånska Dagbladet har uppmärksammat i flera artiklar i februari och mars.

Uppsala

Öppet brev till Uppsalapolisen från Tillsammans för Uppsala:

Det har kommit till vår kännedom att gruppen Soldiers Of Odin planerar att patrullera i Uppsala centrum natten mellan lördag och söndag. Soliders Of Odin är ett nätverk av medborgargarden med kopplingar till den högerextrema miljön som startades i Finland av nazisten Mika Ranta. Även i Sverige finns starka kopplingar till den högerextrema miljön. Stiftelsen Expos granskning visar att flera av dem som patrullerade med Soliders Of Odin i Stockholm för några veckor sedan uttrycker sympati för nazistiska organisationer och rasideologi i sociala medier. Många av dem är dessutom dömda för grova brott. Dessa personer kommer alltså att patrullera på våra gator, i vår stad. Detta är mycket oroande.
Vi är många Uppsalabor som är oroliga för vad som kan hända oss om vi går igenom vår stad på natten mellan lördag och söndag. Hur ser polisen på att en högerextrem grupp åtar sig att utföra polisiära uppgifter? Har polisen i Uppsala höjt beredskapen för att säkerställa tryggheten och säkerheten inför helgen? Kommer vi att kunna gå genom de centrala delarna av Uppsala på lördag natt utan att behöva vara rädda?
Som boende i Uppsala förväntar vi oss att myndigheterna säkerställer allas vår rätt till trygghet. Vi vill att polisen svarar på hur de kommer att agera för att garantera att vi och alla andra Uppsalabor kan röra sig fritt i centrum i helgen. Ingen ska behöva känna sig otrygg eller rädd för att utsättas för hot eller våld på Uppsalas gator!
Det rasistiska våldet måste tas på största allvar. Högerextrema grupper skall inte tillåtas att sprida skräck på våra gator och torg. Staden tillhör oss alla, detta är vårt hem och vi vill kunna känna oss trygga här.

Läs även Det patrullerande medborgargardet Soldiers of Odin har kommit till Uppsala på UNT.SE.

Eskilstuna och Strängnäs

Norrköping

Borås

Annonser

Publicerat av

Tony Karlsson

Mexikofreak, före detta metallarbetare, omskolad till programmerare, ...

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s