Colombia: Folkfest efter Petros valseger

Folkfest i Bogotá efter Gustavo Petros valseger den 19 juni. En historisk kväll! Det firades som om Colombia hade vunnit VM i fotboll. Helt galet!

Valarbetare delar ut flygblad till stöd för Petro och Francia dagen innan valet.

Vallokalerna stängde klockan fyra på eftermiddagen söndagen den 19 juni. Men efter mindre än en timme därefter var det klart att Gustavo Petro hade vunnit. Klockan 17 firades segern på Movistar Arena där Petro höll segertal. Tusentals strömmade till hela tiden. Alla hade inte biljetter för att komma in. Men trots regnväder var det folkfest utanför arenan. Det skanderades. ¡Si, se puede! ( ja, vi kan), ”Se vive, se siente, Petro Presidente”, ”El pueblo unido, jamas sera vencido” eller bara ”Petro, petro Petro” och ibland ”Francia, Francia, Francia”. Det vistades med colombianska flaggor. Och framförallt var det blåskonsert med fotbollstrumpeter, kända som vuvuzelor sedan VM i fotboll i Sydafrika 2010.

Klockan 19 visades det ett meddelande om att Petro skulle hålla tal på huvudtorget Plaza de Bolívar kl 20. Därefter startade ett lemmeltåg från arenan till torget ca 7 km därifrån. Under skrik och hejarop ackompanjerat av signalhorn från bilar fortsatte färden mot torget.

På Plaza de Bolívar var det folkfest med olika grupper av trumslagare som höll stämningen på topp.

Man kanske inte riktigt kunde tro på en vänsterseger i Colombia. Men något låg i luften. Så kändes det redan kvällen innan valdagen då spontana valarbetarna, däribland många unga tjejer delade ut flygblad på gågatan Carretera Septimo i Bogotá. Sällan har man sett en sådan entusiasm, optimism, ungdomlighet och glädje.

Publicerat av

Tony Karlsson

Mexikofreak, före detta metallarbetare, omskolad till programmerare, ...

En tanke på “Colombia: Folkfest efter Petros valseger”

Lämna en kommentar