57:or på krigsstigen mot skattesmäll

Pensionärer födda 1957 är på krigsstigen och har samlats i Facebook-gruppen Född 57 – Åldersdiskriminerad och Straffbeskattad av Riksdagen för att kräva kompensation för den uteblivna skattesänkning i form av höjt grundavdrag på skatten som de hade räknat med. En skattesmäll på tusentals kronor i månaden. 
Den 26 maj kommer en Interpellation att ställas i riksdagen. Då samlas 57:or i Stockholm för att protestera. Det är andra gången man samlas i Stockholm, det gjorde man även under seniordagen den 9 maj.
Det pågår även en kampanj där man förvarnar skatteverket per mail att man ämnar att bestrida 2023 års skatteuträkning. Kampen fortsätter!
Det höjda grundavdraget för pensionärer som fyller 66 år under 2023 togs bort under kuppartade former i riksdagen för knappt ett år sedan. Knappast någon hade fattat att det blev konsekvensen av ett långt dokument som antogs av riksdagen, varken i eller utanför riksdagen och inte heller pensionsmyndigheten. Frågan är om dåvarande statsministern Magdalena Andersson själv förstod de motstridiga konsekvenserna utifrån det man tidigare hade sagt och lovat 57:orna?!
Och i vårbudgeten som den nya regeringen lade fram den 17 april nämndes inte skattesmällen mot 57:orna.

Gå med i facebook-gruppen ”Född 57 – Åldersdiskriminerad och Straffbeskattad av Riksdagen”: https://www.facebook.com/groups/1372694006866960https://www.facebook.com/groups/1372694006866960

Vi som är födda 1957 kräver kompensation för det uteblivna förhöjda grundavdraget på skatten som vi hade räknat med, från och med 2023, året vi fyller 66 år! Gör om, gör rätt! Skatteregler får ändras retroaktivt om det är till fördel för den beskattade.

”I snitt får den 57:a som drabbas cirka 20 000-25 000 kronor mindre i pension under 2023, alltså cirka 2 000 kronor per månad. Det betyder 12 procent mindre i plånboken än vad man från början räknat med”, enligt beräkningar som SPF Seniorerna har gjort. Även 59-or att kan drabbas på samma sätt.

Vi 57:or kräver det vi anser oss ha rätt till, en kompensation för det uteblivna grundavdraget på skatten!

Action: Bestrid 2023 års skatteuträkning

Bestrid 2023 års skatteuträkning: Skriv detta mail till Skatteverket och Justitiekanslern!

Generaldirektör Justitiekanslern:
mari.heidenborg@jk.se
Enhetschef Justitiekanslern:
Daniel.Kjellgren@jk.se
Generaldirektör Skatteverket:
katrin.westling.palm@skatteverket.se
Chefjurist Skatteverket:
anna.torsson@skatteverket.se

[Rubrik] Jag är född 1957 och kommer att bestrida 2023 års skatteuträkning.

Undertecknad vill uppmärksamma det faktum att som född 1957 betalar jag skatt enligt principer som strider mot grundlagen. Anledningen till detta är dom ändringar i skattelagstiftningen som trädde i kraft den 1 januari 2023 avseende 63 kap. 3 a § , 2 kap. 27 § samt 3 kap. 15 §.
För skattelagstiftning gäller som överordnad regel det som kallas likhetsprincipen: lika fall skall beskattas lika. I vår grundlag, i regeringsformen (RF) sägs att alla är lika inför lagen. Det betyder att lagstiftaren inte får bestämma att, till exempel de som är födda ett visst år ska betala en särskild, högre skatt än andra. Dessutom finns det regler mot diskriminering, bland annat på grund av ålder (RF 1:2 5 st). Skattelagstiftningen får inte får strida mot grundlagen. Om en lag strider mot grundlagen får den inte tillämpas (RF 11 kap 14 §).
Jag kommer därför att i kommande inkomstdeklaration bestrida skatteuträkningen.

Med vänliga hälsningar
<Namn och adress>

Interpellation i riksdagen

Den 26 maj kommer Interpellation 2022/23:274, ”Situationen för pensionärer födda 1957” av Janine Alm Ericson (MP) till Finansminister Elisabeth Svantesson (M) upp i riksdagen. Medlemmar i Facebook-gruppen ”Född 57 – Åldersdiskriminerad och Straffbeskattad av Riksdagen” kommer att samlas i Stockholm för att ge sitt stöd till Janine Alm Ericson.

Tidigare har även David Perez (SD) ställt en fråga om straffbeskattningen av 57:orna till finansminister Elisabeth Svantesson.

Seniordagen på Kungsträdgården

På seniordagen den 9 maj samlades 57:or på Kungsträdgården i Stockholm för att göra sin röst hörd

Namninsamling

Skattebetalarnas Förening har startat en namninsamling för att stoppa orättvisan mot dem som är födda 1957.

Vad säger riksdagspartierna?

Den 17 april la Finansminister Elisabeth Svantesson (M) fram regeringens och Sverigedemokraternas vårbudget. Men årets skattesmäll mot de pensionärer som är födda 1957 kommenterades inte alls av regeringen.

I Miljöpartiets alternativa budget satsas 3,3 miljarder för att kompensera 57:orna för skattesmällen. Den orättvisa behandlingen av 1957:orna ska upphöra, skriver man i sin budgetmotion som presenterades den 27 april.
Den 2 maj följde Vänsterpartiet upp.
”Att en regering som säger sig vilja sänka skatten för pensionärer valde att gå fram med kraftiga skattehöjningar för en stor del av landets pensionärer i dessa ekonomiskt svåra tider är obegripligt.”, skriver partiet i sin budgetmotion.
Socialdemokraterna har inget konkret förslag för att kompensera 57-orna, inte heller Centerpartiet i sina skuggbudgetar.
Men Socialdemokraterna har aviserat att de är öppna för att stödja ett förslag om kompensation.

Bakgrund

Sammanfattning av ett dokument i Facebook-gruppen Född 57 – Åldersdiskriminerad och Straffbeskattad av Riksdagen, skrivet av Hugh O’Brian.

2017 påbörjar pensionsgruppen arbetet med att höja pensionsåldern från 65 till 66 år. Grundregeln var att det skulle vara ”statsfinansiellt neutralt”, det vill säga ingen höjning av skatten för någon. Detta skulle inte heller ha någon inverkan på personer födda 1957 eller tidigare.

2020 kringgick Magdalena Andersson (S), som då var finansminister dessa riktlinjer och föreslog i budgetpropositionen 2020/21 att ta miljarder från 57:orna 2023, detsamma för 59:orna 2026. Det hela går ut på remiss till 49 instanser, däribland skatteverket och pensionsmyndigheten, som märkligt nog inte reagerar.

Den 31 maj 2022 då Magdalena Andersson (S) är statsminister går det 200 sidor långa dokumentet för att höja pensionsåldern igenom i riksdagen. Djupt begravt i detta dokument ligger kortfattad information med effekter på 57:orna. Få lägger märke till det, och många riksdagsledamöter har inte förstått vad de röstat igenom. Magdalena Anderssons S-regering gör absolut ingenting för att berätta för allmänheten om förändringen. 57:orna, av vilka många redan har fyllt 65 (den officiella pensionsåldern) får ingen information. Skatteverket (SKV) och pensionsmyndigheten (PM) var också förvirrade och informerade folk felaktigt i månader efter att lagförslaget hade gått igenom. Någon hänsyn till att personer som ämnar gå i pension och planerar sin ålderdom långt i förväg tas inte. 

I januari 2023 har alltså 57:orna mycket högre skatter än de hade räknat med. Inte de ”lägre skatterna efter 65” som hade utlovats under många år.

Läs mera

Första maj är ett gyllene tillfälle för S-ledaren att ge besked om hur skattesmällen för nyblivna pensionärer ska hanteras. Magdalena Andersson, agera för att kompensera oss 57:or, uppmanar den nyblivna pensionären Lena Melin i en insändare i Dagens Nyheter den 1 maj: https://www.dn.se/insandare/magdalena-andersson-agera-for-att-kompensera-oss-57or/

Publicerat av

Tony Karlsson

Mexikofreak, före detta metallarbetare, omskolad till programmerare, ...

Lämna en kommentar